Fokusing

… je proces v katerem spoznavate svojo globoko notranjost, jo začnete sprejemati, se učite prisluhniti notranji modrosti ter uživati v globokem intimnem stiku z velikanskim svetom znotraj vas samih …. 

... je učenje jezika telesa

Telo je naša vez s kozmosom, z našim namenom, našim poslanstvom, s tem kar je bilo in s tem kar bo. V našem telesu je gotovost, ki nam daje trdnost, zaupanje in smer, kamor smo namenjeni v svojem življenju.
Naše telo pozna osebe, ki nas ljubijo, podpirajo, spodbujajo, spoštujejo in tiste, ki sem jim pokorava, pred katerimi se ne upa izraziti, ustvarjati, se veseliti, radostiti, uživati, navduševati, … Telo točno ve, katere dele lahko pokaže in izrazi ob kateri osebi, v kakšni situaciji in katere dele mora skriti, zatajiti.

Telo nam ves čas sporoča …

Uspešnost psihoterapevtskega procesa in nastanek fokusinga

Fokusing je izšel iz razskav o USPEŠNOSTI PSIHOTERAPEVTSKEGA PROCESA. V 50-in in 60-ih letih so na Univerzi v Chicagu Carl Rogers, Eugene Gendlin (1926-2017) in drugi opravili obsežno raziskavo.
Prišli so do zaključka, da učinkovitost terapije ni odvisna od psihoterapevtove tehnike, sposobnosti ali izkušenj niti od narave klientovega problema.

Preberi več …

... je globok proces vstopanja v našo notranjost

Fokusing je globok proces vstopanja v našo krhko, mehko, občutljivo notranjost, ki jo „čuvamo, kot punčico svojega očesa“. Fokusing je pot PUNČICE, ki nas lahko popelje v neizmerno črnino, v skrivnostno globino…….V SEBE.
Je preprost in naraven način, da se naučimo vstopiti in zaupati in prisluhniti obsežni inteligenci v nas samih, preko spročil svojega telesa. Naša telesa imajo modrost iz katere vedo, kako naj živimo svoja življenja. Fokusiranje pomeni vstopanje v posebno vrsto zavedanja, ki je drugačno od našega vsakodnevnega zavedanja: je odprto, obrnjeno navznoter in osredotočeno na sedanjost. Fokusiranje nas obrača nazaj v naša telesa, v naša občutja, v NAS SAME.

... je vračanje k izvirnemu vedenju

S fokusiranjem se vrnemo k svojemu izvirnemu vedenju, ki nam je vedno pripadalo in nam omogoča neposreden dostop do našega notranjega kompasa, kjer poznamo pravo smer za svoje življenje, razumevanje svojih potreb in resničnih želja.

Pomaga nam pri:

    • Reševanju problemov (notranjih konfliktov in blokad, vsakodnevnih in življenjskih težav; odprava blokad, razumevanju drugih…)
  • Zaupanju notranji modrosti in intuiciji (neodvisnost od zunanjih mnenj in avtoritet
  • Vzpostavljanju jasnosti in doseganju zaupanja, strasti in navdušenja (kaj si želimo, kaj imamo radi, kam naprej v življenju, …)

Si želite izkušnjo fokusinga?

Vodena fokusning izkušnja omogoča notranjo izkušnjo ter notranje delo. V začetnih srečanjih dopustimo telesu, da nam pokaže, kaj je v tistem trenutku živjenja najpomembnejše, kasneje pa se lahko osredotočate tudi na aktualne teme iz vašega življenja (razumevanju svojih potreb in resničnih želja, reševanju problemov, premostitvi in odpravljanju notranjih konfliktov in blokad, sprejamanju jasnejših odločitev, razreševanju vsakodnevnih problemov in vseživljenjskih vprašanj, razvijanju zaupanja svoji notranji modrosti in intuiciji, doseganju neodvisnosti od zunanjih mnenj in avtoritet , razumevanju reakcij drugih ljudi, doseganju zaupanja, strasti in navdušenja, …)

Lahko se odločite za enkratno srečanje ali več zaporednih. Srečanja se lahko izvaja tudi preko Skype ali drugih mobilnih ali računalniških aplikacij.

Fokusing se začne z našim prvim stikom, vašim prvim klicem, ko se dogovorimo za termin in ostale formalnosti. Pomembno je, da v osebnem stiku začutite, da si želite izkušnjo fokusinga z menoj. Nato se dogovorimo za termin (osebno ali elektronsko srečanje ter ostale formalnosti.

Učenje fokusinga

V času tečaja se učimo, kako zaupati sporočilom telesa, vstopati v svoje globine ter se zanesti in prepustiti notranji modrosti v nas samih. Naučimo se prisluhniti svojemu telesu in prepoznavati vsa njegova sporočila. Spoznavamo sebe v vseh svojih delih, brez da bi jih sodili. Tekom učenja razvijamo spoštljiv, potrpežljiv in sprejemajoč odnos do svojih notranjih procesov ter do oseb v skupini in njihovih procesov. Naučimo se poslušati in slišati, kaj nam telo pripoveduje.
Zagotavljam vam, da po izkušnji fokusinga doživljanje sebe in sveta ne bo več enako.

Preberi več …

Individualna fokusing srečanja in učenje fokusinga izvaja dr. Mateja Katona.