Telesni spomin

NAŠA TELESA IMAJO SPOMIN

Vsak naš zavestni (eksplicitni) spomin nosi tudi delček telesnega (implicitnega) spomina.

Zdaj, ko so dnevi hladnejši se morda spomnite na dopust ob morju, na plažo, toplo sonce, toplo morje, vetrček v katerem je vonj po borovcih, …. in v vašem telesu se prebudi telesni spomin. Telo nam ponudi občutenje tistega spomina v našem telesu, ki ga kar težko prenesemo v besede. Težko določimo, kje v telesu sploh občutimo to. V prsih, v glavi, na koži, ali v globini telesa,…?

Vendar vsak telesni (implicitni) spomin nima zavestnega dela. Prebudi se v našem telesu in ga samo občutimo. Ponavadi telesni spomin prebudi neka zunanja situacija. Tuhtanje o tem od kdaj je tam, zakaj se je pojavil, … ga ponavadi niti ne pomiri, niti ne utiša. Ta spomin je glasen v telesu in to močno občutimo. Zelo močno.

Človeška iznajdljivost ne pozna meja v tem, kako pomiriti naše telo. Zelo pogosto gre za destruktivna ravnanja pretiravanja (tek, hranjenje, popivanje, delo, red, …) ali “podtiravanja” (stradanje, …), do resnih zasvojenosti.  Problem je le ta, da nas nikoli niso naučili, kako lahko s sočutjem, spoštovanjem,  sprejemanjem in ljubeznijo slišimo, potolažimo in pomirimo svoje telo.

FOKUSING IN TELESNI SPOMIN

Fokusing nas uči prav tega. Vodi nas vodi v občutenje našega telesa kot celote, uči nas sprejemanja naše celotne izkušnje, vsega kar je prisotno: misli, občutki, čustva, občutenje prostora, … karkoli je v tistem trenutku prisotno.

Fokusing ni učenje teorije, je izkušnja pri kateri se aktivira desna možganska polovica. Omogoča nam, da pristopimo do tistih delov, ki jih naše razmišljanje, poglabljanje, razglabljanje in načrtovanje ne more doseči.

Naša telesa skladiščijo v sebi vsa nepredelana čustva, travme, vse kar ni izraženo. Vse to na različne načine ob različnih situacijah vstopa v naše življenje zdaj, ta trenutek, v sedanjosti. Kadar rečemo, da nam ni dobro, da smo imeli težek dan, govorimo dejansko o tem, kako čutimo svoje telo, preden začnemo iskati besede in pojasnjevati kaj, zakaj in kdaj, … je tam “nekaj”, kar nam povzroča določene občutke v telesu.

Fokusing nas uči, kako stopiti v stik s temi občutki, jim dati potrpežljivo pozornost in jim prisluhniti, da se lahko razkrijejo. Naše telo ima neskončen spomin in brezkončno modrost. Če še nismo predelali spora s partnerjem, materjo ali šefom, ki se je zgodil pred meseci, nam telo pokaže, kje je ta spomin shranjen in ga lahko prikličemo, da se nam pokaže. V fokusingu delamo v sedanjosti. S tistim, kar je v telesu v tistem trenutku. Tudi če prikličemo dogodek, se nikoli ne vračamo v preteklost, niti ne segamo v prihodnost. Smo tukaj in zdaj, s tistim kar je v tistem trenutku prisotno. In na tak način dovolimo telesu, modrosti znotraj nas, da nam odkrije rešitve, ki jih z razmišljanjem in reševanjem nikoli ne bi mogli rešiti.

MATEJA KATONA IN FOKUSING

Priznam. Moja osnovna motivacija, ko sem se leta 2013 začela učiti fokusinga je bilo »pomagati drugim«. Sama sebe sem vedno postavljala na zadnje mesto. Vendar se je izkazalo, da  je fokusing največje darilo, ki sem ga dala sebi.

Nova znanja so bila vse življenje moj izziv in moja strast. Vendar razen tega, da je polnilo in bogatilo moje razumevanje, ni vnelo strasti v moji notranjosti. Veselje, odprtost, globino, globoko, občuteno razumevanje sebe in življenja, mi je dala izkušnja fokusinga. Saj to sem imela ves čas v sebi, samo uporabiti nisem znala, da bi mi bilo lepo, da se ne bi mučila, …

Želim si, da bi tudi vi začutili veselje, strast in ljubezen do sebe in svojega življenja. To ni obljuba, da vas življenje ne bo preizkušalo, da vam ne bo nastavljalo izzivov. Ne obljubljam  vam, da boste našli prostor, ki bo očiščen vseh čustev in občutkov.

Fokusing nas vodi k celostnosti, omogoča, da pripeljemo vse svoje dele nazaj v sebi, kot izgubljene ovčke.

Verjamem, da bo po izkušnji fokusinga doživljanje sebe in sveta, popolnoma drugačno.

FOKUSING SE ZAČNE V TEM TRENUTKU

Fokusing se dejansko začne zdaj v tem trenutku. Ste med branjem opazili, da vas zanima, da vas vleče k tej izkušnji? So se potem pojavili dvomi glede časa in stroška? Vaše telo ima že odgovor za vas in prav je, da mu sledite. Če ne morete prepoznati govorice telesa, ali se ji bojite slediti, se oglasite.

FOKUSING SE UČIMO IZ IZKUŠENJ

Ker gre za izkušenjsko delo, je to proces, ki zahteva nekaj časa. Zato gre za 6 mesečni proces. Pomembno je, da ste prisotni na vseh delavnicah in je potrebno odsotnost nadomestiti. Gre za sklop  6-ih delavnic oziroma lekcij, ki jim sledi individualno srečanje z mano v naslednjih dveh tednih. Več informacij o izobraževanju je tukaj.

Categories: Fokusing