Telesni spomin

NAŠA TELESA IMAJO SPOMIN

Vsak naš zavestni (eksplicitni) spomin nosi tudi delček telesnega (implicitnega) spomina.

Zdaj, ko so dnevi hladnejši se morda spomnite na dopust ob morju, na plažo, toplo sonce, toplo morje, vetrček v katerem je vonj po borovcih, …. in v vašem telesu se prebudi telesni spomin. Telo nam ponudi občutenje tistega spomina v našem telesu, ki ga kar težko prenesemo v besede. Težko določimo, kje v telesu sploh občutimo to. V prsih, v glavi, na koži, ali v globini telesa,…?

Vendar vsak telesni (implicitni) spomin nima zavestnega dela. Prebudi se v našem telesu in ga samo občutimo. Ponavadi telesni spomin prebudi neka zunanja situacija. Tuhtanje o tem od kdaj je tam, zakaj se je pojavil, … ga ponavadi niti ne pomiri, niti ne utiša. Ta spomin je glasen v telesu in to močno občutimo. Zelo močno.

Človeška iznajdljivost ne pozna meja v tem, kako pomiriti naše telo. Zelo pogosto gre za destruktivna ravnanja pretiravanja (tek, hranjenje, popivanje, delo, red, …) ali “podtiravanja” (stradanje, …), do resnih zasvojenosti.  Problem je le ta, da nas nikoli niso naučili, kako lahko s sočutjem, spoštovanjem,  sprejemanjem in ljubeznijo slišimo, potolažimo in pomirimo svoje telo.

FOKUSING IN TELESNI SPOMIN

Fokusing nas uči prav tega. Vodi nas vodi v občutenje našega telesa kot celote, uči nas sprejemanja naše celotne izkušnje, vsega kar je prisotno: misli, občutki, čustva, občutenje prostora, … karkoli je v tistem trenutku prisotno.

Fokusing ni učenje teorije, je izkušnja pri kateri se aktivira desna možganska polovica. Omogoča nam, da pristopimo do tistih delov, ki jih naše razmišljanje, poglabljanje, razglabljanje in načrtovanje ne more doseči.

Naša telesa skladiščijo v sebi vsa nepredelana čustva, travme, vse kar ni izraženo. Vse to na različne načine ob različnih situacijah vstopa v naše življenje zdaj, ta trenutek, v sedanjosti. Kadar rečemo, da nam ni dobro, da smo imeli težek dan, govorimo dejansko o tem, kako čutimo svoje telo, preden začnemo iskati besede in pojasnjevati kaj, zakaj in kdaj, … je tam “nekaj”, kar nam povzroča določene občutke v telesu.

Fokusing nas uči, kako stopiti v stik s temi občutki, jim dati potrpežljivo pozornost in jim prisluhniti, da se lahko razkrijejo. Naše telo ima neskončen spomin in brezkončno modrost. Če še nismo predelali spora s partnerjem, materjo ali šefom, ki se je zgodil pred meseci, nam telo pokaže, kje je ta spomin shranjen in ga lahko prikličemo, da se nam pokaže. V fokusingu delamo v sedanjosti. S tistim, kar je v telesu v tistem trenutku. Tudi če prikličemo dogodek, se nikoli ne vračamo v preteklost, niti ne segamo v prihodnost. Smo tukaj in zdaj, s tistim kar je v tistem trenutku prisotno. In na tak način dovolimo telesu, modrosti znotraj nas, da nam odkrije rešitve, ki jih z razmišljanjem in reševanjem nikoli ne bi mogli rešiti.

Categories: Fokusing