Zgubana in stara

Naša telesa so res nekaj čudovitega in izjemnega, če jih opazujemo, kako delujejo, če pomislimo na čudež dihanja, kako potujejo atomi kisika do vseh delov našega telesa, pa čudež prebave, kaj se je zgodilo s koščkom čokolade, ki sem ga prej pojedla.

Sem v letih, ko mladostnost in lepota telesa veni. Koža postaja tanjša, obraz je zaznamovan z gubami, lasje sivijo, postajam težja in mediji bi me želeli prepričati, da se moram zaradi tega počutiti grdo, neprimerno, nesprejemljivo. Ne samo mediji, celo moja hči, ki nima najmlajše mame v razredu, bi mi rada pobarvala lase, izgladila gube, … prilagodila neki sprejemljivi podobi ženske, ki se je nezavedno — neopazno vgradila vanjo.

In moja hči je glede tega neusmiljena:«Oh, na tej sliki sta tako zelo zgubana in stara.«, je komentirala fotografijo, ki jo imam na ekranu telefona.

Izjemno sem hvaležna svoji življenjski poti, ki me je vodila do spoznanja in zavedanja, da me zunanji izgled ne osrečuje. Da jaz na tisti fotografiji ne vidim nobene gube in nobene starosti, temveč ob njej občutim globoko notranjo srečo in povezanost, ki je prežemala najino potovanje pred nekaj leti.

S staranjem zori naša notranjost. Telo izgublja sočnost, a ta sočnost se pretaka v notranjo gotovost, v notranje zavedanje, da nas življenje krepi, vodi do novih moči in novih spoznanj, ki v mladosti nismo imele. Ko se počasi začnemo osvobajati ritma materinstva, ki neguje in se daruje, se začne prebujati notranja sila, ki nas kliče in nam prišepetava: »Prišel je čas zate.« Prav tako, kot poteka telesni razvoj, ki z določeno starostjo prinaša določne razvojne potenciala (hoja, razvoj govora, …), poteka tudi duševni razvoj, ki z odraščanjem ali staranjem prinaša nove potenciale, nove sile in moči, ki nam prej niso bile dosegljive in dostopne.

Ta rast in razvoj se iz zunanjih vidnih sprememb umika v globino notranjosti, v globine, ki jih marsikatera izmed nas ne sliši več, ker je morala utišati svojo notranjost. Vendar naša notranjost samo čaka, na našo pripravljenost, da prisluhnemo.

Si pripravljena?

Na potovanje spoznavanja svoje notranjosti se lahko odpraviš z menoj v skupini ali individualno.

Categories: Nerazvrščeno