Predstavitev zavoda

Zavod Punčica je zasebni neprofitni zavod. Ustanovljen je bil leta 2013 z namenom nuditi strokovno psihoterapevtsko pomoč družinam, parom, posameznikom in organizacijam pri izboljšanju kvalitete življenja in bivanja v odnosih.
Naše delo stremi k iskanju in poustvarjanju globine. Osnova delovanja je prepričanje, da je življenje vsakega človeka pot k samemu sebi (H. Hesse), verjamemo pa, da te poti človek ne more narediti sam (brez odnosa z drugim).

Terapevtski pristop relacijsko družinske terapije temelji na ekologiji odnosov – človek lahko celostno živi le, ko ima dom v sebi, ko živi in poustvarja zdrave odnose v zdravem okolju.

Zagotavljamo terapevtsko obravnavo v skladu z etičnim kodeksom AAMFT (etični kodeks zakonskih in družinskih terapevtov) in etičnim kodeksom delavcev v socialnem varstvu ter varstvo in zaščito osebnih podatkov v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur.l.RS, št. 86/2004).

Vizija

V zavodu Punčica si prizadevamo:
• za razvijanje sočutja do sebe in drugega;
• za iskrene in pristne medosebne odnose;
• za zavedanje sebe – odkrivanje in sprejemanje svojih potreb in želja;
• za prepoznavanje in razrešitev nefunkcionalnih vzorcev vedenja;
• za prepoznavanje svojih lastnih virov moči;
• za varne izkušnje ranljivega sobivanja v odnosih;
• za rahločutno starševstvo;
• za prepoznavanje in ozaveščanje zlorabljajočih oblik vedenja in učenje spoštovanja v osebnih odnosih;
• za ozaveščeno vstopanje v partnersko, skupno življenje;
• za strokovno rast terapevtov in delavcev v socialnem varstvu in zdravstvu z nudenjem individualne in skupinske supervizije.

Ime

punčica púnčica -e ž (u)(iz SSKJ)
1. odprtina, ki je v sredini šarenice in se oži ali razširja; zenica: punčica in šarenica; paziti na koga kot na punčico svojega očesa zelo
2. ljubk. deklica, dekle: živahna, svetlolasa punčica

Logotip

puncica-logo

Logotip predstavlja negativ očesa (punčico in šarenico). Punčico predstavlja notranji svetlejši krog, kjer se komaj vidna temnejša spirala spušča v globino ali dviga iz nje. Znotraj svetlega kroga je silhueta punčice (deklice).

Zakaj podoba očesa? Resnična podoba očesa predstavlja večinoma svetlejšo šarenico in črno zenico, ki predstavlja globino, tišino, intimo naše notranjosti. Včasih je pogled v našo notranjost strašljiv, kdaj zmeden, pogosto poln ovir, da ne vidimo dovolj globoko. Simbolika negativa oz. svetle zenice predstavlja pot, ki smo jo že prehodili v svojo temno globino, jo odkrili, sprejeli in se v podobi PUNČICE (živahne deklice, ki predstavlja našo osvobojeno notranjost, veselje in radost do življenja) na novo rodili. To spoznanje/izkušnja nas osvobaja okov preteklosti ter pelje naprej v odnose.
Podobnost našega očesa z drugimi stvarmi, ki nas obdajajo, je fascinantna. Lahko bi bilo sonce iz katerega gredo sončni žarki ali sončnica, ali podoba iz vesolja:

BOŽJE OKO NAS GLEDA – zavedanje božjega varstva in prisotnosti

oko
Božje oko buri človeško domišljijo. (Foto: NASA)

Oko ima modro zenico na beli podlagi, obrobljeno pa je z vekami v barvi kože. Vendar pa je to nebesno ”oko” tako veliko, da svetloba potrebuje dve leti in pol, da prepotuje preko celega očesa. Poleg tega vsebuje kar dve celi galaksiji.