Pot do trajne spremembe

Vsak slab občutek je potencialna energija za polnejši način bivanja. Če ji le dopustite, da se premakne proti svoji polnosti.” (Eugene Gendlin)

NAŠA TELESA NOSIJO »SLABE OBČUTKE«

Če smo odkriti in ranljivi, lahko prav vsi potrdimo, da naša telesa nosijo “slabe občutke”.

Prav vsi, lahko prepoznavamo v svojem življenju takšne občutke, ki nas stiskajo, tlačijo, napihujejo, pečejo, bolijo, tiščijo, mravljinčijo … in bežimo pred njimi na različne načine: se umikamo v branje, gledanje filmov, brskamo po facebooku, instagramu, …; se utrujamo s športom ali delom; se umikamo z odvisnostjo od gledanja filmov ali telenovel, alkohola, nikotina, drog, zdravil, spolnosti, iger na srečo, elektonike, dela, odnosov ali hrane …

… vse to so kratkoročno zelo uspešni načini, kako pobegnemo od občutenja svojega telesa … a slabi občutki se vedno znova vračajo ..

 »SLAB OBČUTEK« JE RESNICA NAŠEGA TELESA

Kaj pa, če bi slabim občutkom samo dovolili da so … ? Tam kjer so…. ? Takrat ko so … ?

Strašljivo? Nevarno? Nevzržno?

»Kar je resnica, je že resnica. Če lastninimo to resnico, se nič poslabša. Če za resnico nismo odprti, ne pomeni,da bo kar sama odšla. In ker je resnica, je tam zato, da z njo vzpostavimo stik. Kar je neresnično, ne more živeti. Ljudje lahko prenesejo resnico, saj zaradi nje že trpijo.«  (Eugene Gendlin)    

Res je, da pogosto občutimo svoje telo kot neusahljiv vir bolečine, trpljenja, negotovosti, … a hkrati je telo tudi prostor dobrih občutkov npr. lepote, sprejetosti, varnosti, užitka,… .

Naše telo je polno zgodb in informacij, hkrati pa tudi edina prava in resnična pot do rešitev, do trajnih sprememb. 

TELO HREPENI, DA BI GA SLIŠALI, POSLUŠALI

Telo je naša vez s kozmosom, z našim namenom, našim poslanstvom, s tem kar je bilo in s tem kar bo. V našem telesu je gotovost, ki nam daje trdnost, zaupanje in smer, kamor smo namenjeni v svojem življenju. Naše telo pozna odnos, okolje, hrano, kjer se počutimo ljubljene, sprejete, zdrave, krepke ali  naveličane, zasičene, utrujene, bolne,… Ima pa tudi odgovore na naše življenjske dileme in težave.

Naše telo hrepeni, da bi ga slišali, poslušali,.. saj v sebi hrani odgovore na naše življenske dileme in težave… Naše telo hrepeni, da bi ga slišali, poslušali,… saj v sebi hrani sporočila, kako biti srečni, radostni, pomirjeni, zdravi,…

TELO GOVORI RESNICO

Naša globoka notranjost se nagiba k resnici, … želi si resnico. Resnico v vseh njenih oblikah. Utrujeni smo od laži, manipulacij in pretvarjanj. Nekje v svojih globinah hrepenimo po resničnem odnosu z drugimi in s seboj. Slutimo, da nam bo to prineslo umirjenost, varnost, spokojnost, mir, dovoljenje, da smo, kakršni smo, dovoljenje, da delamo napake, da nas je sram ali da smo veseli in razigrani, … Da samo SMO.

PSIHOTERAPIJA Z ELELMENTI FOKUSINGA … POT RESNICE, POT K TRAJNI SPREMEMBI

Na pot resnice, na pot k trajni spremembi nas vodi Fokusing. Fokusing je le ime za naraven proces, ki smo ga pozabili. Je pot spominjanja. Je tako naraven, da ne potrebujete ne znanja, ne izkušenj.  Do resnice v svojem telesu pristopamo spoštljivo, potrpežljivo in radovedno.

Odpremo se za resnico svojega telesa in prisluhnemu tistemu, kar je živo, kar potrebuje našo pozornost. Mnogo različnih delov živi v nas. Tisti, ki:

  • hlepi po sladkorju;
  • je užaljen, ko ne dobi pozornosti;
  • ogorčen, ko je ogoljufan ali prevaran;
  • ki vsako jutro pritisne na gumb »dremež« (snooze);
  • dvomi, da mi bo fokusing pomagal;
  • se mu ne ljubi skuhati kosila;
  • ki je zelo delaven;
  • ki sovraži pletje vrta;
  • ki ga vedno zebe;
  • ki vedno hoče imeti prav.

Fokusing nam pomaga, da ostanemo z vsemi temi deli, ki se skrivajo v različnih delih našega telesa.  Kadar smo resnično spoštljivi, potrpežljivi in radovedni, se nam pokažejo. Pokažejo marsikaj,… in če jih lahko sprejmemo, se nam razkrijejo globoko v naši notranjosti.

Ko jim dovolimo da so, ko se jih ne želimo znebiti, zatajiti, skriti, … jim dovolimo, da nam pokažejo pot rešitve, pot spremembe. Prinašajo trajno spremembo.

Življenje je kot čarobno pletenje. Prepleta naše življenjske izkušnje z učenjem in znanji h katerim nas vleče notranje hrepenenje. Pogosto ne vemo, kaj je to. Če ste začutili notranje hrepenjenje, da si želite to izkušnjo zase, pridite.

»Z vami želim deliti Fokusing, ker je fokusing darilo moji notranjosti, moji Biti, ki živi v vseh mojih življenjskih vlogah. Sem vse to, a nič od tega. Vrača me nazaj k sebi, na področje srca, kjer zaznavam svojo celovitost… in ker želim pomagati ljudem do izkušnje ljubezni do lastnega bitja in zaznavanja življenja kot polnega in dragocenega.« (Mateja Katona)    

 

Categories: FokusingTags: