Srečevanje z lastno ranljivostjo

 

SREČEVANJE Z LASTNO RANLJIVOSTJO

Vsakdo je kot človek ranljiv pred nekom ali ob nečem… Navadno se nam to odpre ravno v odnosu… V odnosih živimo in oni nam kažejo ogledalo, kdo smo – zase in za druge.

A velikokrat nas doživljanje nas samih ob stiku z drugim (partnerjem, otrokom, staršem, sodelavcem…) preseneti in izzove. Včasih nam celo odpre dele sebe, s katerimi se težko srečamo in si jih priznamo.

Kolikokrat nas npr. partner pripelje do strahu, otrok do naše lastne nemoči, ali starš do osamljenosti in bolečine… Tega nismo vajeni, ker nas izpostavi, zmede in prestraši… Ogrozi nas in  naredi nas ranljive… Prebudijo se občutki iz naše pretekle zgodovine ali iz dogajanja v trenutnem odnosu…

Takrat navadno čutimo:Jezen sem in prizadet…     Grozno mi je…

Strah me je…                   Zbežal(a) bom…

Ne vem, ne znam…          Skril(a) se bom…

Preveč me boli…    Saj sem kriv(a) sama…

S tem se ne bom (več) ukvarjal(a)…

Da preživimo, se pred temi občutji in izkušnjami zavarujemo, jih skrijemo, naredimo nevidne. Izkušnje od prej so nas naučile, da se ne smemo razkriti, da nas drugi ni in tudi tokrat ne bo razumel. Smo kot polžki v svoji lupini, neopremljeni za ranljivo so-bivanje s sabo in z drugim. A bližine nam pomembnih oseb in njihovega iskrenega razumevanja in sprejemanja si želimo ravno v tem.

V na namen organiziramo delavnico, kjer se posvečamo razmišljanju o lastnem svetu odnosov in pogledamo, zakaj je tako težko, a hkrati lepo so-bivati. Za pristen stik z drugim je namreč potrebno najprej neogroženo srečanje s samim sabo in z resnico, ki jo nosi naše telo.

Za to pot do sebe in pogum pa potrebujemo varen prostor in čas ter sočutje s strani drugega, nekoga, ki ga to ne ogrozi in ki lahko razume, ker je po podobni poti hodil sam.

Delavnica je namenjena mladim odraslim, parom in mladim staršem ob srečevanju z novo bližino in izzivi v odnosih partnerstva in/ali starševstva ali pri dogajanju v odnosih z lastnimi starši/starši partnerja…

Poseben poudarek je na čustvenih izkušnjah ob spremembah v družini, ko pride do večje bližine ali ogroženosti (v nosečnosti, mladem starševstvu, mladem partnerstvu, odhodu od doma, bolezni..),  stiku s telesom in na ohranjanju odprtega in varnega prostora za sprejemanje ranljivosti.

Skupina je majhna (do 10 udeležencev), zagotovljena je zaupnost.

Dodatne informacije dobite na info@puncica.si ali telefonski številki 068 19 89 31.

Voditeljica je dr. Tina Rahne Mandelj, zakonska in družinska terapevtka, ki raziskuje odnose, mlado starševstvo in ranljivost v njih in tudi sama živi v odnosih (je mama 2 otrok). Ima preko 15 let svetovalnih in terapevtskih izkušenj.

Categories: Nerazvrščeno

Comments

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja